@sosyal girişimcilik @sosyal değişim @sosyal teknolojiler: 18-24/01

Ocak 20, 2010

Sonunda Türkiye’deyim. Hala yerleşmiş, bir düzene girmiş değilim. O yüzden de malum blog yazıları da bir türlü düzene giremedi. Ancak bu haftanın linklerini ihmal etmemekte fayda var. Hem de bu haftanın linkleri Türkiye’den:

Fark Yaratanlar Türkiye’den Sosyal Girişimcilik Örnekleri Veriyor:
Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılarak insanlarda farkındalık uyandırmak, daha duyarlı ve aktif vatandaş olmalarını teşvik ederek ilham vermek amacıyla Sabancı Vakfı’nın katkılarıyla CNN Türk’te 32 hafta boyunca “Fark Yaratanlar” adlı bir program yayınlanmaya başlamış. Her pazar saat 18.30’da yayınlanan programda; yurttaş katılımı, ekonomik gelişme, sağlık, çevre, eğitim/öğrenim ve sosyal adalet konularında insanların hayatına katkıda bulunarak Fark Yaratan bir kişinin hikayesi anlatılmakta, ‘sıradışı kişiler, olağanüstü etkiler’ halkla paylaşılmakta. Fark Yaratanların seçimine herkes katkıda bulunabilir ve ayrıca kaçırılan bölümler internetten izlenebilir.

Mikro-Net Mikro Girişimci Kadınlar İş Portalı Kuruluyor:

Ekonomik güçlendirme programı altında kadın kooperatifleri ve MAYA yoluyla uzun yıllardır kadın girişimciliğini destekleyen, mikro girişimci kadınlara yönelik program ve hizmet sunan KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı), Sabancı Vakfı desteğiyle Türkiye genelindeki mikro girişimci kadınları desteklemek üzere “Mikro-net” projesini yürütüyor. Proje Habitat için Gençlik Derneği, Özel Sektör Gönüllüler Derneği, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, İlk Adım, Umut Işığı ve İpekyolu Kadın Kooperatifleri ile işbirliği içinde devam ediyor. Proje kapsamında mikro girişimci kadınların birbirleri ve dünya ile iletişime geçmeleri, bilinirliklerinin artması, bilgi ve danışmanlıkla buluşmaları için Mikro-Net iş portalı kurulacak ve 20 ilde mikro girişimci kadınlara bilgisayar ve internet eğitimleri verilecektir. Projeden girişimci bir kadın olarak yararlanabilir ya da mentor olarak destek verebilirsiniz. Bunun içinkedv@kedv.org.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Nahıl. Üreten Kadının İş Ortağı:

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) iktisadi işletmesi olan Nahıl, 2003 yılında dar gelirli üretici kadınların ürünlerini pazarlayarak bu kadınlara sürdürülebilir gelir kaynakları kazandırmak amacıyla kuruldu. Yeni bir servis olmasa da benim yeni tanıştığım Nahıl Dükkân’ın satışlarından elde edilen gelir ile KEDV desteğiyle açılan 23 Kadın ve Çocuk Merkezi’nde okul öncesi eğitim hizmetlerinin verilmesi desteklenmekte, dar gelirli bölgelerde yeni çocuk yuvalarının açılması için çalışılmakta ve girişimci kadınlara pazarlama ve ürün geliştirme  desteği verilmektedir. Nahıl, kadın üreticilere ve “Kadın ve Çocuk Merkezleri“ ne yapmış olduğu destekle kadınların iş hayatında varlıklarını sürdürmelerine yardımcı olmakla birlikte onların kendilerine güvenen, üretken bireyler olarak toplumda yer almalarını amaçlamaktadır.

Yorum bırakın